Leger des Heils al klaar voor de winter

29-11-2016

Het Leger des Heils in Nederland zet in het kader van de winterregeling een paar honderd extra bedden bij voor dak- en thuisloze mensen. Afgelopen weekend werd al aangekondigd dat, in verband met de dalende temperatuur de winterregeling in de vier grote steden van start zou gaan. Inmiddels worden in het hele land waar nodig bedden bijgeplaatst. Afgelopen nacht vroor het in het binnenland matig met minima van -5 tot -8. Ook de komende nachten blijft het koud. Het Leger roept dan ook iedereen die van plan is buiten te gaan slapen, op om de winteropvang op te zoeken.

De vier grote steden kondigden de extra opvang van daklozen in verband met het naderende koude weer vrijdag al aan. In Amsterdam ging de winteropvang daarmee enkele dagen eerder open dan gepland. Normaal gesproken zou de opvang, ongeacht de temperatuur, van 1 december tot 1 april open zijn. De drie andere steden hebben deze doorlopende winteropvang niet.

Winterkou

De winterkouderegeling geldt wanneer buiten die periode bevriezingsgevaar dreigt. De GGD in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag besluiten gezamenlijk wanneer het te koud is om buiten te slapen.

Het verschilt per gemeente waar de extra bedden vandaan worden gehaald. Zo krijgt Utrecht maar enkele bedden van het Leger des Heils. "Maar deze gemeente werkt op dat gebied samen met een andere organisatie die bedden levert", aldus een woordvoerster van het Leger des Heils.