Koning scoort bij Homeless World Cup

12-09-2015

In aanwezigheid van zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander, burgemeester Eberhard van der Laan, president Homeless World Cup Mel Young en talloze gasten en bezoekers is zaterdagmorgen op het Museumplein in Amsterdam de Homeless World Cup 2015 van start gegaan. Hoofdrolspelers komende week zijn 63 vrouwen- en mannenteams die 49 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen tijdens het internationale evenement, dat tot en met zaterdag 19 september de sfeer op het Museumplein zal bepalen. Nederland is zowel bij de mannen als de vrouwen met een team vertegenwoordigd.

Met keeper Jasper als vlaggendager en captain Rox als naamdrager marcheerde Nederland in de schaduw van het Rijksmuseum als laatste het bomvolle stadion binnen, waarna de Koning met een raak geschoten penalty het toernooi opende. Volgend op een grootse openingsshow startten de Nederlandse mannen en vrouwen het evenement tegen respectievelijk Noord-Ierland en Argentinië. Na het vrouwenduel maakte Koning Willem-Alexander de openingsceremonie voor de nationale teams compleet door de Nederlandse voetballers en voetbalsters hoogstpersoonlijk op het veld de hand te schudden en succes te wensen.

De oranje mannen openden hun toernooi met een stevige 7-1 zege op Noord-Ierland, waarmee ze nadrukkelijk hun visitekaartje wisten af te geven. De Nederlandse overwinning kwam, mede door het optreden van keeper Jasper en ontembare inzet van de veldspelers, geen moment in gevaar. De vrouwen hadden het een stuk lastiger met hun Argentijnse tegenstandsters. Ondanks verwoede pogingen het tij te keren, moest de nationale damesselectie zich uiteindelijk schikken in een 2-8 nederlaag. “De kop is eraf, vanaf nu gaan wij laten zien wat we kunnen”, was wel de algemene tendens bij de Nederlandse vrouwen. De Homeless World Cup wordt gespeeld in een speciaal daartoe gebouwd stadion met drie velden aan de noordzijde van het Museumplein. De toegang tot het evenement is gratis.