Leger gaat Rotterdamse kleding inzamelen

10-04-2014

Het Leger des Heils en Gemeente Rotterdam gaan samenwerken om textiel uit het huishoudelijk afval te krijgen. Per jaar verdwijnt er per huishouden gemiddeld 11 kilo kleding en schoenen in het huisafval. De Gemeente Rotterdam heeft als doel in elk geval de helft hiervan te laten recyclen. Dit spaart het milieu en helpt mensen die het nodig hebben, aan tweedehands kleding.

Duurzaamheid prioriteit

Om het doel te behalen wordt het aantal containers verhoogd van 126 naar 225. Door 99 extra containers te plaatsen wordt het inwoners gemakkelijker gemaakt om hun kleding dichtbij huis in te leveren. Uit onderzoeken blijkt dat deze laagdrempeligheid zorgt voor meer kilo’s in de kledingcontainers. Bovendien is voorlichting erg belangrijk. De gemeente heeft ook forse ambities om inwoners te informeren over het gescheiden inzamelen van textiel.  Gemeente Rotterdam heeft, als uitkomst van een aanbestedingtraject,  een contract gesloten met het Leger des Heils. Voor de aanbesteding heeft de gemeente partijen uitgenodigd met een charitatief karakter en duurzaamheid en de menselijke maat prioriteit gegeven.

Vooruitlopen op de Participatiewet

Het Leger des Heils ging 125 jaar geleden al met de voddenkar langs de deuren en heeft nog altijd een sociaal doel met tweedehands kleding. Bovendien heeft de organisatie zo’n dertig vormen van hulpaanbod in Rotterdam waardoor vrij eenvoudig een goede bestemming wordt gevonden voor tweedehands kleding. Ook gaat een gedeelte naar de vier Piekfijn-winkels van de gemeente, waar mensen het voor lage prijzen kunnen kopen. De Piekfijn-winkels creëren werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit aantal wordt verder uitgebreid, zodat Rotterdam vooruitloopt op de Participatiewet die in 2015 van kracht gaat. Het geven van een zinvolle dagbesteding aan mensen die buiten de boot dreigen te vallen, past bij de missie van het Leger des Heils. Beide partijen zien uit naar een goede samenwerking voor de komende zeven jaar. 

Jaarlijks wordt in Rotterdam 1 miljoen kilo kleding en textiel opgehaald. Doel is om dit aantal per 2018 te verdubbelen. Door de extra containers wordt het inwoners van Rotterdam gemakkelijker gemaakt om hun textiel dichtbij huis in te leveren. De juiste locaties zijn te vinden in onze containerlocator of op www.rotterdam.nl/containersonline.