Kamerlid in jurk van ‘afval’

16-09-2013

Elke politicus denkt na over zijn of haar outfit voor Prinsjesdag. Maar Carla Dik-Faber, ChristenUnie-Kamerlid van de Tweede Kamer, heeft op haar eerste Prinsjesdag wel een héél bijzondere jurk aan. Deze was in een vorig leven namelijk een marine-uniform.

Carla: “Mijn persoonlijke passie is Nederland duurzamer maken.” Modeontwerpster Monique Collignon wist daar wel een mouw aan te passen, en ontwierp een jurk van materiaal dat afkomstig is uit door ReShare gerecyclede marine-uniformen.

Het Leger des Heils ReShare, het onderdeel van het Leger dat kleding recycled, heeft sinds vorig jaar een samenwerking met Defensie. Defensie levert zo’n 600.000 kilo uniformen per jaar aan het Leger, die niet meer gedragen kunnen worden, waaronder marine uniformen. In plaats van in de verbrandingsoven te belanden, worden al deze uniformen vervezeld en tot nieuw garen gesponnen. Van dit garen wordt nieuwe stoffen geproduceerd, zoals voor de jurk die Carla Dik-Faber dinsdag draagt. Deze is ontworpen door ontwerpster Monique Collignon: “Ik werk graag en vaak met bijzondere materialen. Ik heb dan ook een grote voorkeur voor natuurlijke materialen, die goed zijn voor mens en milieu. Het verhaal van deze stof is zo bijzonder!”

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber is bijzonder enthousiast met het resultaat. “Een prachtig initiatief van het Leger des Heils. Deze stof zou anders, samen met de 135 miljoen kilo kleding die jaarlijks nog in het restafval verdwijnt, terecht zijn gekomen in de verbrandingsoven. Ik kom in de Tweede Kamer met een voorstel waarmee mensen worden beloond die hun kleding inleveren in plaats weggooien. Ook als kleding niet meer te dragen is, kan de stof wel worden gerecycled. En je ziet hoe mooi het kan zijn.”