Inspirerende documentaire over het Leger des Heils in Slowakije

09-09-2016

Het Leger des Heils viert deze maand zijn eerste verjaardag in Slowakije. Dit speciale moment wordt extra kracht bijgezet door de release van een indrukwekkende documentaire, gemaakt door het Internationaal Hoofdkwartier. “Het deed me weer beseffen dat er geen ‘wij en zij’ bestaat, maar dat we allemaal broeders en zusters in Christus zijn.”

Dat zijn de woorden van Commissioner Brigitte Brekke-Clifton (Internationaal Secretaris van Europa), die in de documentaire aangeeft ontroerd te zijn door wat ze in Slowakije ervaart. “Bij een kleine samenkomst met de kinderen baden zij voor ons. Veel van de kinderen baden voor ons,” verklaart de Commissioner haar woorden.

Het werk in Slowakije
Slowakije werd op 1 september 2015 het 127e land waar het Leger des Heils een erkende status heeft, waarna in een jaar tijd het werk van het Leger flink is gegroeid. Het korps in Bratislava weet het evangelie te brengen aan de daklozen in de hoofdstad. Daarnaast voorziet het Leger ook in voedsel, kleding, onderwijs en biedt het hulp bij praktische zaken als het zoeken naar huisvesting of het aanvragen van zorg. Veel hulpbehoevenden zijn gelijker tijd ook zelf actief in de samenkomsten van het korps. Verder is het Leger actief met praktische en geestelijke zorg aan de Roma bevolking in Slowakije.

De Roma bevolking wordt regelmatig gemeden of gediscrimineerd in Slowakije, waardoor zij gedwongen worden zich terug te trekken in ondermaatse huizen, zonder stroom en water. Er is sprake van grote armoede, werkloosheid, criminaliteit en ziekte.

Documentaire
De documentaire illustreert de povere omstandigheden waarin vele Roma moeten leven en laat zien hoe het Leger probeert in de behoeften van de bevolking te voorzien. In Pezinok maakt de kijker kennis met František, een aan een rolstoel gebonden christelijke Roma, die vertelt over de discriminatie waar hij mee te maken heeft en hoopt dat zijn kinderen dat lot bespaart blijft. Verder wordt er getoond hoe het er aan toe gaat in het korps in de gemeente Plavecký Štvrtok, waar de samenleving wordt gescheiden door een betonnen muur. En in Galanta deelt een oudere Roma vrouw haar favoriete Bijbelvers en dankt ze God voor het beantwoorden van haar gebed voor veilige huisvesting.

De documentaire is Nederlands ondertiteld en hieronder te bekijken, of via deze link.
(ondertiteling is aan te zetten via de CC-knop rechts onderin de video)

Slovakia: The Salvation Army's ministry in Roma communities from Salvation Army IHQ on Vimeo.