Hulpverlening Haïti door Leger des Heils komt op gang

21-10-2016

Het Leger des Heils is in Haïti actief om de slachtoffers van orkaan Matthew bij te staan. In diverse steden voorziet het Leger de getroffen samenleving van voedsel en een schuilplaats. De hulpverlening wordt bemoeilijkt door een cholera-uitbraak welke al de nodige levens heeft geëist onder de inwoners, waaronder twee heilssoldaten.

De schade is groot in Haïti. Kapitein Pierre Gesner Aristhilde, korpsofficier van het Leger des Heils in La Fosse, laat weten dat bijna alle 4500 inwoners van het stadje in grote problemen zijn gekomen door de orkaan. Door de enorm harde winden (tot 230 km/h) zijn vele woningen hun daken verloren en zijn er bomen uit de grond losgetrokken, waarbij vooral veel vee en huisdieren zijn omgekomen. 

Door het hele land zijn ook Leger des Heils gebouwen ernstig beschadigd. Het repareren van de scholen heeft prioriteit, om de nadelige invloed op het onderwijs te minimaliseren. De gebouwen van het Leger worden ondertussen gebruikt als opvanglocatie. Vele slachtoffers leven nog in hun geruïneerde huizen, meestal zonder dak. Kapitein Aristhilde zegt de er in de samenleving grote behoefte is aan voedsel, drinkwater, middelen tegen cholera en materiaal om huizen te repareren.

Na de aardbevingen in 2010 zijn in Haïti speciale noodhulpverleningsteams gevormd en getraind, welke nu direct in actie zijn gekomen. De schade die de orkaan heeft aangericht belemmert de hulpverleners om aan middelen te komen, maar er wordt hard gewerkt.