Hoe is het met de bestrijding van Ebola?

10-11-2014

Een tijdje terug postten we een bericht over wat we doen in Afrika om de verspreiding van Ebola tegen te gaan. Hieronder leest u een update van Majoor Samuel Aponsah (tweede leider van het Leger des Heils in Liberia).

De nood in Liberia is erg hoog en de middelen zijn heel beperkt. Er zijn dorpen en gemeenschappen die zo besmet zijn dat geen hulpverlener er naar toe durft uit angst om besmet te raken. Het dodental is daar erg hoog.  

Behalve scholen zijn ook een groot aantal overheidsinstanties gesloten. Veel mensen gaan niet meer naar hun werk en plaatsen waar mensen samenkomen zijn ook gesloten. Winkels en winkelcentra zijn uit voorzorg nog maar beperkt geopend. Het Leger des Heils en andere kerken houden nog wel bijeenkomsten maar mensen geven elkaar geen hand meer. Bij de ingang staan emmers met water en chloor om  je handen mee te wassen. De mensen drogen hun handen niet meer met handdoeken.

Ook onze eigen mensen raken besmet. Eén van de heilssoldaten in Monrovia is op 26 oktober aan ebola overleden. Zijn vrouw, moeder en kinderen zijn de komende weken in quarantaine geplaatst. Het Leger des Heils houdt dagelijks contact met deze mensen. Er is ook een vrouw in onze gemeenschap, een onderwijzeres, die haar man heeft verloren door het virus. Hij was kostwinner. Omdat de scholen zijn gesloten, krijgt zij niet betaald. Een schrijnende situatie.   

Veel mensen die aan het virus zijn overleden, laten kinderen na die dus nu wees zijn. Als de epidemie over is, zorgen wij ervoor dat deze kinderen naar school gaan en dat ze eten, drinken en kleding krijgen. Onze focus lag in de eerste plaats op ontsmettingsmiddelen maar ligt nu bij het uitdelen van voedsel. Wij vermoeden dat we dit een behoorlijke periode zullen moeten blijven doen. We kijken naar hoe we de verweesde kinderen het beste kunnen helpen en proberen daarnaast nog steeds ziekenhuizen en klinieken aan antibiotica te helpen.

Het Leger des Heils in Liberia heeft financiële steun nodig om voedsel te kopen en uit te blijven delen. Op dit moment stijgen de prijzen vanwege de vraag. Geen gemakkelijke opgave, omdat er steeds meer beperkingen aan het verkeer van mensen en voertuigen worden opgelegd. Ook in buurland Sierra Leone zijn we bezig met de distributie van rijst, olie, vis in blik en bonen.

Help mee doneer via: NL27 RABO 0119 6839 89

De cijfers in Liberia tot nu toe

  • 4.818 doden in Liberia en Sierra Leone
  • 13.042 vermoedelijke en bevestigde besmettingsgevallen
  • Het Leger des Heils ontving tot nu toe voor Liberia: $ 110.746 (€ 88.824) voor 6 projecten waarmee meer dan 23.800 mensen werden geholpen.
  • Voor de hulp aan Sierra Leone is binnenkort $28.099 (€ 22.537) beschikbaar waarmee 4.500 kunnen worden geholpen.
  • Ghana ontvangt binnenkort  $20,000 (€ 16.041) voor de ondersteuning van 12 gezondheidscentra die zich bezig houden met preventie.