Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt De Wending

08-01-2020

Vanmorgen heeft Hare Majesteit Koningin Máxima een werkbezoek gebracht aan De Wending Verslavingsbehandeling en herstelbegeleiding van het Leger des Heils in Ugchelen. Het werkbezoek stond in het teken van het behandelprogramma van De Wending en het onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling voor mensen met een langdurige verslaving in combinatie met een licht verstandelijke beperking.

Koningin Máxima ging met begeleiders, behandelaars en onderzoekers in gesprek over de ontwikkeling van het behandelprogramma voor volwassenen met verslavingsproblematiek, het onderzoek naar de effectiviteit en de samenwerking tussen de kliniek en neurowetenschappers. Tijdens een rondleiding kreeg Koningin Máxima uitleg over de behandeling, het woon- en werktraject en ontmoette zij deelnemers van De Wending. 

Samen met het NISPA, een samenwerkingsverband van verslavingszorginstellingen, wordt daartoe een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van het behandelprogramma gecombineerd met herstelbegeleiding. Het programma is speciaal ontwikkeld voor mensen met een langdurige verslaving in combinatie met andere problemen. 

Perspectief op verslavingsvrij leven
Verslaving is een van de belangrijkste factoren die de kans op een gewoon leven in de maatschappij (langdurig) in de weg staat. “Onze droom is een bewezen effectief behandelprogramma waarmee er perspectief is op verslavingsvrij leven voor mensen met een langdurige verslaving en een lichtverstandelijke beperking in combinatie met andere problemen” vertelt Tiny Vriezen, directeur Zorg bij Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg in Gelderland.

De Wending
De Wending is een verslavingskliniek voor mensen met een ernstige verslaving in combinatie met een licht verstandelijke beperking en andere problemen zoals schulden, psychische problemen of een strafblad. Deelnemers volgen naast de behandeling van hun verslaving een persoonlijke ontwikkeltraining en een woon- en werktraining. In gemiddeld zes tot acht maanden is de behandeling afgerond en zijn deelnemers klaar voor een stabiele, passende plek buiten De Wending.

Lees meer over het onderzoek

Werkbezoek Koningin Maxima Leger des Heils De Wending1Werkbezoek Koningin Maxima Leger des Heils De Wending2