Groot Kerstonderzoek Leger des Heils: Een op de vier Nederlanders ‘viert’ eenzame Kerst

18-12-2018

Het Leger des Heils heeft laten onderzoeken wat Kerst voor de Nederlander betekent en welke plaats geloof en de kerk hierin hebben. Uit dit Grote Kerstonderzoek blijkt dat bijna iedereen Kerst thuis, bij familie en/of vrienden viert en dat 26% met Kerst naar de kerk gaat. Maar ook dat een op de vier Nederlanders zich tijdens de kerst eenzaam voelt. “Wij moeten in actie komen. Voor onze medemens, of je nu wel of niet gelooft in het kerstverhaal. En laten we het vooral praktisch aanpakken,” zegt Hannelise Tvedt, commandant van het Leger des Heils.

Voor 66% van de Nederlanders is Kerst vooral samenzijn met familie en vrienden; bijna 40% denkt aan lekker eten. Iets meer dan 20% geeft aan de geboorte van Jezus te vieren. Opmerkelijk is dat voor 13% de kerstdagen een periode van stress en verplichtingen zijn. 

Volgens de Nederlanders (86% reageerde op deze vraag) zijn de drie belangrijkste elementen van het kerstverhaal: de geboorte van Jezus (78%), Maria (50%) en Jozef (36%). Voor meer dan de helft is het belangrijk dat het kerstverhaal aan kinderen wordt verteld, 32% vindt dat ouders dit moeten beslissen. Over de manier waarop het kerstverhaal doorgegeven moet worden verschillen de meningen: 45% is van mening dat dit op scholen verteld moet worden, 32% ziet het als een taak van de ouders of familie en 13% ziet hier een rol voor de kerken. 

Met Kerst geeft 43% anderen een cadeau. Als dit gebeurt, dan geeft twee van de drie mensen hieraan een bedrag van meer dan 50 euro uit. Het gaat dan vaak om luxe- en verwenartikelen, producten voor dagelijks gebruik en boeken. Ook eten en drinken en een belevenis (theater, concert) zijn populaire cadeaus. Bijna iedereen (93%) viert de kerstdagen thuis, bij familie en/of vrienden. 26% gaat met Kerst naar de kerk (5% gaat normaal niet naar de kerk). De belangrijkste redenen om met Kerst naar de kerk te gaan zijn: het samenzijn, het kerstverhaal horen en de kerstmuziek. 

Bijzonder is dat 79% van de ondervraagden denkt dat mensen in Nederland zich met Kerst meer eenzaam voelen. 24% voelt zich daadwerkelijk eenzaam rond de kerstdagen. De bereidwilligheid van Nederlanders om tijdens Kerst iets te doen tegen eenzaamheid is groot. De helft geeft tijdens de kerstdagen extra aandacht aan anderen. Opvallend is dat bijna drie van de tien Nederlanders niets doet om de eenzaamheid van anderen tijdens Kerst te verminderen, maar dat wel zou willen. Tvedt hierover: “We zien dit vaak, terwijl het zo eenvoudig kan zijn. Ga even koffiedrinken bij je tante, in plaats van een whatsapp-berichtje te sturen. Of breng een paar zelfgebakken oliebollen bij de alleenstaande buurman.” Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een kwart van de eenzame mensen meer aandacht zou willen van familie, buren of kennissen en dat 8% naar een kerstmaaltijd of bijeenkomst zou willen.

Ook ziet Hannelise Tvedt graag dat gelovigen en kerken, waaronder haar eigen Leger des Heils, in de kerstprogrammering meer ruimte maken voor de buurt waarin zij actief zijn. “Van de mensen die met Kerst niet naar de kerk gaan, zou drie op de tien dit overwegen als er samen met mensen die het minder hebben of buurtgenoten Kerst gevierd wordt. Of als er een gezamenlijke kerstmaaltijd is en ook wat meer amusement. Volgens mij is dat precies de boodschap van het kerstverhaal: dat we aan Jezus, als een soort cadeau voor zijn geboortedag, wat meer omzien naar elkaar’’.