Fair Play Award en topklasseringen voor Nederland op Homeless World Cup

19-07-2016

De Nederlandse ploegen in de Homeless World Cup hebben hun prestatie van vorig jaar ruim verbeterd. In Glasgow eindigde de vrouwenploeg als zesde. De mannen eindigden zelfs als vijfde. Vorig jaar behaalde beide ploegen de elfde positie in het wereldkampioenschap straatvoetbal voor dak- en thuislozen. Maar nog mooier: de vrouwen krijgen een Fair Play Award.

De prijs werd uitgereikt aan captain Melissa Baade voor de allround sportiviteit van de ploeg gedurende het toernooi. “Melissa is een geweldige aanvoerster. Ze is een voorbeeld van de groep. Deze prijs is voor de hele groep,” aldus coach Wessel Schaling. "Zij is de captain, dus het hele team heeft dit verdiend,” voegt teammanager Arcinio Leming daar aan toe.

De ploegen wisten samen tien wedstrijden te winnen. Ze behaalden beiden de kwartfinales, maar verloren daar. Vervolgens bleven de vrouwen en heren strijden voor het maximale, wat resulteerde in een mooie vijfde en zesde plek. De titel ging, net als vorig jaar in Amsterdam, bij zowel de mannen als de vrouwen naar Mexico.

Homeless World Cup
De Nederlandse deelnemers aan de Homeless World Cup hebben zich geplaatst via de Dutch Street Cup. Het doel van deze toernooien is om mensen die te maken hebben met uiteenlopende problemen zoals dak- en thuisloosheid, verslaving, financiële problemen of psychosociale stoornissen, te helpen hun leven weer op de rails te krijgen. Sporten in teamverband helpt om geestelijk en lichamelijk weer fit te worden en om vriendschappen te sluiten.

In 2015 werd het toernooi in Amsterdam, op het Museumplein afgewerkt. Volgend jaar vindt de Homeless World Cup plaats in Oslo, Noorwegen.