Een Tovertuin in Den Haag

24-09-2013

Onze crisisopvang in Den Haag opende vrijdag 20 september een Tovertuin. Deze Tovertuin is gerealiseerd door de Guusje Nederhorst Foundation (GNF).

Met het creëren van een Tovertuin brengt GNF kindvriendelijke leef- en speelruimtes naar kinderen die nood­gedwongen niet thuis in hun eigen bedje kunnen slapen. Op deze locatie verblijven vrouwen met of zonder kinderen, die na een scheiding, huiselijk geweld of uithuiszetting een veilig onder­komen nodig hebben. Zo kunnen de jonge gezinnen tot rust komen en hun stressvolle, traumatische ervaringen beter verwerken. De eerste Tovertuin in Den Haag wordt mogelijk gemaakt door Stichting Ondernemersgala Den Haag.

De 24-uursopvang met 13 residentiële plekken heeft plaats voor ongeveer 13 tot 26 kinderen die in het complex wonen. Voor noodsituaties zijn er 7 crisisplekken beschikbaar. In de opvang kunnen de vrouwen even op adem komen en krijgen zij hulp bij het zoeken naar oplossingen, het doorbreken van patronen en indien mogelijk bij terugkeer naar huis. In de vrouwenopvang wordt de methodiek 'Toekomstgericht Werken' gebruikt. Dat is een methodiek waarin positief wordt bevestigd wat een vrouw al goed kan en waarin zij zich mee zou willen ontwikkelen. Tijdens het verblijf in de opvang gaan de kinderen naar school. Als er psychische problemen zijn wordt daar hulp bij ingeschakeld. De vrouwen krijgen hulp bij het vinden van werk of dagbesteding.

Actrices Angela Schijf en Saar Koningsberger openden de Tovertuin door het aansnijden van een hele grote taart. Het Leger des Heils is ontzettend dankbaar voor de tovertuin!