Bondscoaches Homeless World Cup 2015 gepresenteerd

01-04-2015

Freestylevoetballer Soufiane Touzani en oud-profvoetballer René van Rijswijk zijn de nieuwe bondscoaches van de Nederlandse selectie straatvoetballers tijdens de Homeless World Cup Amsterdam 2015. De mannen werden gisteravond officieel benoemd in Amsterdam.

Van 12 tot 19 september vindt het WK straatvoetbal plaats op het Amsterdamse museumplein. Straatvoetballers uit meer dan zeventig landen doen mee aan het internationale toernooi. Twee teams van acht spelers, een dames- en een herenteam, zullen ons land vertegenwoordigen. De Homeless World Cup wordt sinds 2003 georganiseerd; dit jaar vindt het evenement voor het eerst in Nederland plaats.

Zelfvertrouwen
Soufiane Touzani, die het herenteam gaat trainen, is wereldbekend om zijn balvaardigheid. Zijn passie voor het straatvoetbal vertaalde hij naar een eigen voetbalschool voor kinderen. Ook is hij ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation én ambassadeur van de stad Rotterdam. Touzini vindt zijn nieuwe taak een grote eer en hoopt de voetballers te inspireren. “Zodat ze aan het eind van de rit meer inzicht hebben in hun kwaliteiten, en zelfbewuster en zelfverzekerder door kunnen bouwen aan een mooie toekomst.”

René van Rijswijk, die de dames gaat coachen, brak door als rechtsbuiten bij RKC Waalwijk. Hij was jarenlang actief in het betaald voetbal en deed daarna ervaring op met coachen als jeugdtrainer bij Cambuur. Inmiddels is hij assistent-trainer bij VV Bergum.

Moed en doorzettingsvermogen
De komende maanden worden de uiteindelijke spelers geselecteerd uit de honderden deelnemers van de Dutch Street Cup, de nationale straatvoetbalcompetitie. De spelers worden niet alleen beoordeeld op hun sporttalent, maar er wordt ook gekeken naar hun maatschappelijke ontwikkeling. Het Leger des Heils organiseeert de World Cup samen met Stichting Life Goals, SportsGen sportmarketing en Gemeente Amsterdam. Doel is om levens structureel te veranderen. Van Rijswijk benadrukt dat spelers met hun deelname aan de regionale toernooien al een belangrijke stap hebben gezet. “Meedoen vergt moed en doorzettingsvermogen. Ik ben nog nooit een deelnemer tegengekomen zonder deze kwaliteiten.”